Handige tips bij een huilbaby


Natuurlijk huilen baby’s, soms lijken we dat tegenwoordig wel eens te vergeten. We kunnen dan al snel spreken over huilbaby’s, omdat het is nu eenmaal erg vervelend als je kleine kindje uren achtereen huilt. Het is nog akeliger als je zoon of dochter niet te troosten is. Maar toch is er niet altijd meteen sprake van een huilbaby. Je denkt wellicht dat er in de tijd van de kraamzorg weinig aan de hand was en toen de zuster wegging, toen begon huilen. Kersverse ouders gaan dan soms twijfelen aan zichzelf. Het is echter normaal dat het huilen pas vanaf een week of twee echt begint. De eerste twee weken van het leven van je baby valt het met het huilen vaak nog wel mee. De piek ligt ergens rond zes weken. Bij de meeste kindjes is het erge huilen vanaf een week of twaalf gelukkig wel over. Helaas is dat niet bij alle baby’s het geval.

Wat zijn echte kenmerken en signalen?
Hoe weet je nu dat het huilen bij jouw kindje niet standaard is, maar dat hij of zij toch echt wel veel meer huilt dan je redelijkerwijs zou mogen verwachten? Vaak wordt dan gesteld dat het gaat om een baby die minstens drie uur per dag huilt. Ook is het vaak niet mogelijk om deze kleine kindjes te troosten. Verder zijn deze kinderen meestal heel actief en beweeglijk. Ze schrikken snel en zijn heel snel afgeleid. Het gedrag lijkt ook wat onvoorspelbaar. Natuurlijk vraagt dit veel van ouders.

Wat kun je het beste doen?
Is het echt te erg met het huilen van je baby en houd je het als ouders nauwelijks vol, dan is het altijd verstandig om hulp te zoeken. Is het bij jou nog niet zo erg, maar wil je wel zelf proberen om het huilen van je kleine uk te verminderen, zorg dan allereerst voor rust, reinheid en regelmaat. Een vaste dagindeling is hierbij belangrijk, evenals vaste rituelen rond het moment van het naar bed brengen. Let ook heel goed op de eerste signalen van vermoeidheid. Zie je die bij je baby, breng hem of haar dan meteen naar bed. Ook is het een aanrader om zo lag mogelijk borstvoeding te blijven geven. Dit is absoluut de beste voeding en het werkt vaak troostend. Het gebeurt nogal eens dat deze baby's die veelvuldig huilen last hebben van darmkrampjes. In dat geval helpt het vaak uitstekend wanneer je het buikje van je kindje zachtjes masseert. Kijk ook of je je kindje kunt laten ontspannen, wellicht door middel van een warme kruik. En bedenk, dat hoe erg het ook is, deze periode gaat voorbij.

Wilt u graag meer informatie? Bezoek dan de website van Chiropractie de Eem.

Over ons

De Nederlandse en Vlaamse Gezondheidszorg onder de loep

Mijn naam is Chantal en ik ben van beroep verpleegster. Ik ben in Vlaanderen geboren en ben — nadat ik mijn studie en de daartoe behorende stage afgerond heb — naar Nederland verhuisd. Hier heb ik voor het eerst gemerkt dat er grote verschillen tussen de gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen bestaan. Het kostenplaatje en de kwaliteit van de zorg liggen, desondanks het buurlanden zijn, toch ver uit elkaar. Ik zal mij dan ook op mijn blog bezighouden met de verschillen van de gezondheidszorg tussen beide landen, maar zal daarenboven ook uitweiden over de verschillende soorten gezondheidszorg. Ik bied tips, advies en raad. Veel leesplezier!