Rugklachten: hoe kom je hier aan & hoe kom je er vanaf?


Heb je al een langere tijd te kampen met rugklachten, dan is het zaak om hier iets aan te doen. De klachten zijn vaak zo storend en pijnlijk, dat mensen die hiermee van doen hebben wel kruipend naar een specialist willen gaan om de oorzaak weg te nemen. Meestal kom je bij rugklachten via de huisarts terecht bij de fysiotherapeut.

Rugklachten kunnen diverse oorzaken hebben

Wanneer je met chronische rugklachten bij een specialist terechtkomt voor een effectieve behandeling van rugklachten, gaat deze professional eerst op zoek naar de oorzaak van het probleem. Een fysiotherapeut kan de oorzaak vaak snel achterhalen. Een veel voorkomende verklaring voor pijn in de onderrug of bovenrug is een verkeerde houding. Dit kan een zithouding zijn in de auto, maar ook verkeerd zitten op je werk of tijdens het autorijden. Ook overmatige stress door privéproblemen of conflicten op het werk komen veelvuldig voor. Een slechte fysieke conditie omdat er te weinig gesport of bewogen wordt, is ook een belangrijke factor die tot behandeling van de rugklachten noodzaakt. Verder kunnen ook andere factoren een rol spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zware zwangerschap, ouderdom, kampen met reumatische klachten, een hernia of chronisch overgewicht, die een extra belasting voor de rug vormen. Ten slotte kan ook koud weer een rol spelen. Met name in de herfst en winter komen rugpijn en klachten die met de rug te maken hebben, relatief veel voor.

Behandeling rugklachten

Als de precieze oorzaak van de rugklachten vastgesteld is, zal een professionele fysiotherapeut het beste behandelingstraject voorstellen dat beschikbaar is. De toegepaste behandelingsmethoden van fysiotherapeuten zijn divers. Meestal wordt er een behandelingspad opgesteld waarbij er rek en strekoefeningen uitgevoerd worden om de rugpijn te verminderen. Maar soms is een dergelijke behandeling van rugklachten juist niet mogelijk. Een directe ontlasting van de rugspieren en het aanleren van andere zithoudingen en bewegingen biedt dan vaak snel soelaas. Regelmatig wordt er ook gekozen voor een aanpak van de rugpijn in een chiropractiepraktijk. Het kan zijn dat er wervels scheef zitten en zorgen voor eht afknellen van bepaalde zenuwen in de rug. Door het toepassen van een speciale rugmassage, waarbij de wervels aangedrukt worden, kan de zenuw vaak snel uit de knel worden gehaald en ben je weer klachtenvrij. Ten slotte kan er bij hevige rugpijn geopteerd worden voor het gebrui van pijnstillende medicatie of, maar dat is vrij uitzonderlijk, voor het opereren van de patiënt. First Fysio is expert in de behandeling van rugklachten.

Meld je bij een specialist

Heb je zelf last van terugkerende klachten qua rugpijn? Meld je dan sowieso eerst bij de huisarts. Hij of zij kan je dan doorverwijzen naar een fysiotherapeut of chiropractor om de oorzaak te achterhalen en de klachten te verhelpen.

Over ons

De Nederlandse en Vlaamse Gezondheidszorg onder de loep

Mijn naam is Chantal en ik ben van beroep verpleegster. Ik ben in Vlaanderen geboren en ben — nadat ik mijn studie en de daartoe behorende stage afgerond heb — naar Nederland verhuisd. Hier heb ik voor het eerst gemerkt dat er grote verschillen tussen de gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen bestaan. Het kostenplaatje en de kwaliteit van de zorg liggen, desondanks het buurlanden zijn, toch ver uit elkaar. Ik zal mij dan ook op mijn blog bezighouden met de verschillen van de gezondheidszorg tussen beide landen, maar zal daarenboven ook uitweiden over de verschillende soorten gezondheidszorg. Ik bied tips, advies en raad. Veel leesplezier!