Rugpijn


Ineens schiet het erin. Een pijnlijke steek in je rug. Net wanneer je uit bed stapt of uit een stoel opstaat. Rugpijn komt geregeld voor bij mensen van alle leeftijden. Uiteraard hebben mensen op latere leeftijd meer last van rugpijn dan jonge mensen. Dit is voornamelijk te wijten aan slijtage als gevolg van ouderdom. Wanneer een stratenmaker of een metselaar heel zijn werkzame leven flink heeft moeten sjouwen met stenen bijvoorbeeld, kun je op je vingers natellen dat dit zijn weerslag heeft op de conditie van zijn of haar rug. Deze is immers elke werkzame dag flink belast. Er komen echter ook heel regelmatig rugklachten voor door stress.   

Stress

Stress heeft een nadelige invloed op een menselijk lichaam. Het kan het lichaam onder voortdurende spanning zetten, klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, hartklachten en zelfs mobiliteitsklachten. Ook rugpijn is vaak het gevolg van een stresvol bestaan of een stresvolle periode in je leven. De stress waarmee niets gedaan wordt, zoals bijvoorbeeld het bezoeken van een psycholoog of psychiater, zet zich om in lichamelijke klachten zoals onder meer rugpijn. Daarnaast is er nog een belangrijke oorzaak die rugpijn doet opdoemen: te weinig- of helemaal geen beweging. Hierdoor 'verstijfd' je lichaam als het ware. Doordat je lichaam zo verstijfd en in principe 'vast' zit, kan elke onverwachte beweging een probleem zijn. Bijvoorbeeld het te snel draaien van je nek naar links of rechts vanuit een stilstaande positie kan direct ernstige nekklachten veroorzaken. Het opstaan uit een zetel na een uur stil te hebben gezeten kan ook, bij te snel opstaan klachten veroorzaken aan bijvoorbeeld je knie, je benen of je rug.   

Hoe kom je er vanaf?

De bovengenoemde oorzaken zijn in principe goed te verhelpen. Het enige wat je hoeft te doen, bijvoorbeeld in het geval van stress, is de oorzaak van de stress zoveel mogelijk reduceren danwel geheel stoppen wasr dat mogelijk is. Als er stress is als gevolg van een drukke baan, is het wellicht verstandig periodiek eens een vrije dag op te nemen, kortere dagen te maken of toch eindelijk maar eens die vakantie pakken waar het steeds maar niet van kwam. In het geval van te weinig beweging is het een stuk makkelijker: ga bewegen. Je hoeft niet direct naar de sportschool. Een half uur wandelen per dag is al afdoende beweging volgens de vele kenners. Ook is het van belang een evenwichtige voeding in ogenschouw te nemen. Drink voldoende water (een tot twee liter per dag) en wissel af met vlees, vis en groenten. Over het algemeen kan gezegd worden dat bij een goede lichamelijke conditie (zowel van binnen als buiten) veel rugpijn kan worden voorkomen. Wanneer er op lange termijn pijnklachten zijn, kan er een afspraak gemaakt worden bij Fysiotherapie Vis.

Over ons

De Nederlandse en Vlaamse Gezondheidszorg onder de loep

Mijn naam is Chantal en ik ben van beroep verpleegster. Ik ben in Vlaanderen geboren en ben — nadat ik mijn studie en de daartoe behorende stage afgerond heb — naar Nederland verhuisd. Hier heb ik voor het eerst gemerkt dat er grote verschillen tussen de gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen bestaan. Het kostenplaatje en de kwaliteit van de zorg liggen, desondanks het buurlanden zijn, toch ver uit elkaar. Ik zal mij dan ook op mijn blog bezighouden met de verschillen van de gezondheidszorg tussen beide landen, maar zal daarenboven ook uitweiden over de verschillende soorten gezondheidszorg. Ik bied tips, advies en raad. Veel leesplezier!