Wat is artrose?


Artrose treed vooral op bij het ouder worden en komt bij vrouwen ongeveer twee keer zo vaak voor als bij mannen. De verwachting is dat steeds meer mensen te maken zullen krijgen met deze ziekte. Dit heeft deels te maken met de vergrijzing. Daarnaast is het bekend dat overgewicht en te weinig beweging factoren zijn die de kans op gewrichtsproblemen sterk beïnvloeden. 

Wat is artrose?

Bij artrose is sprake van kraakbeen- en gewrichtsslijtage, maar ook van ontstekingen die het gevolg zijn van deze schade. Door het slijten van het kraakbeen ontstaat bot-op-bot contact. In combinatie met lokale ontstekingen leidt dit tot pijnklachten, stijfheid en zwellingen. Hoewel veel mensen denken dat het kraakbeen zelf gevoelig is, is dit niet het geval. Kraakbeen bevat namelijk geen zenuwcellen. Botten en gewrichtsslijmvliezen bevatten deze zenuwcellen wel en zullen de ontstekingsfactoren signaleren. Dit wordt door de hersenen herkend als pijn. Ontstekingsfactoren stimuleren nieuwe ontstekingsreacties en verdere kraakbeenafbraak. Via de bloedsomloop kunnen deze ontstekingsfactoren bovendien ook ontstekingen in anderen gewrichten veroorzaken. In de meeste gevallen uit artrose zich in slechts één gewricht. Dit in tegenstelling tot reumatoïde artritis. De knie en de heup zijn gewrichten die vaak worden aangetast.  

Voorkomen

Gewrichtsproblemen zijn in zekere mate te voorkomen. Veel mensen die met gewrichtsproblemen bij een orthopeed terecht komen hebben overgewicht. Als je te zwaar bent is het dus een goed idee om af te vallen. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen het ontstaan van gewrichtsproblemen versnellen of juist tegengaan. Tot slot speelt ook beweging een zeer belangrijke rol in het voorkomen van gewrichtsproblemen. Een half uur per dag bewegen is een absoluut minimum. Een uur per dag of langer is beter voor je gewrichten, maar ook voor je gezondheid in het algemeen.  

Artrose kan ook veroorzaakt worden door een val, een trauma of een operatie. In die gevallen is het uiteraard niet te voorkomen.  

Wanneer je al artrose hebt

Een gezond gewicht is belangrijk voor een goede gezondheid. Wanneer je last hebt van gewrichtsklachten betekend elke kilo die je verliest minder druk op het aangetaste gewricht. Hierdoor kunnen de pijnklachten verminderen. Daarnaast kan de juiste voeding ontstekingsremmend werken, waardoor klachten minder ernstig kunnen worden. Ook wanneer je al gewrichtsklachten hebt blijft beweging belangrijk. Een eerste reactie is misschien het gewricht te ontzien, maar niet bewegen kan het degeneratieve proces juist versnellen. Een fysiotherapeut bij Fysio Centrum Kamminga kan je helpen met de juiste oefeningen. Hoewel bewegen belangrijk blijft is intensief sporten echt af te raden. Wanneer de klachten dusdanig ernstig zijn dat het niet langer mogelijk is om normaal te functioneren kun je uiteindelijk een gewrichtsvervanging laten doen. Dit is met bijna alle gewrichten mogelijk.

Over ons

De Nederlandse en Vlaamse Gezondheidszorg onder de loep

Mijn naam is Chantal en ik ben van beroep verpleegster. Ik ben in Vlaanderen geboren en ben — nadat ik mijn studie en de daartoe behorende stage afgerond heb — naar Nederland verhuisd. Hier heb ik voor het eerst gemerkt dat er grote verschillen tussen de gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen bestaan. Het kostenplaatje en de kwaliteit van de zorg liggen, desondanks het buurlanden zijn, toch ver uit elkaar. Ik zal mij dan ook op mijn blog bezighouden met de verschillen van de gezondheidszorg tussen beide landen, maar zal daarenboven ook uitweiden over de verschillende soorten gezondheidszorg. Ik bied tips, advies en raad. Veel leesplezier!