Fysio in Eindhoven


Wat is fysiotherapie?

Een fysiotherapeut is een zorgverlener die gespecialiseerd is in het bieden van hulp en verlichting bij klachten aan het bewegingsorgaan. De fysiotherapeut is een expert op het gebied van houding en beweging en kan advies en zorg bieden bij het verbeteren van het functioneren en het verlichten van klachten aan diverse spieren en gewrichten. De sessies bij de fysiotherapeut worden door diverse zorgverzekeraars bij sommige (chronische) aandoeningen gedeeltelijk of geheel vergoed.

Welke fysiotherapeut kies ik?

Afhankelijk van het type klacht, een eventuele doorverwijzing en de wachttijden kun je terecht bij een fysiotherapeut die uitkomst kan bieden bij de klacht. Een algemeen fysiotherapeut kan helpen bij een verscheidenheid aan klachten die veel voorkomen, maar voor specifieke klachten zijn er ook gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zo zijn er bekkenfysiotherapeuten voor klachten aan het bekken, sportfysiotherapeuten met specifieke kennis over sport en sportblessures, manueel therapeuten met specifieke kennis over klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen, geriatrie fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in klachten die gepaard gaan met ouder worden en orofaciale fysiotherapeuten die uitkomst bieden bij kaakklachten.

Hoe werkt de fysiotherapeut?

Meestal begint het traject bij de fysiotherapeut met een intakegesprek en een eerste onderzoek. Er wordt gesproken over de klachten en er wordt gekeken naar de spieren en gewrichten waar de klacht zich voordoet. Aan de hand van de informatie wordt er een behandeling bepaald in overleg met de cliënt. Deze behandeling bestaat vaak uit bewegingsoefeningen, zowel met de fysiotherapeut samen als individueel, een massage en adviezen over de houding, het bewegen en de activiteiten die men wel of juist niet zou moeten doen. De duur van de behandeling is afhankelijk van de ernst en de soort klacht. Sommige aandoeningen vereisen langdurige aandacht terwijl andere problemen snel te verhelpen zijn met enkele adviezen en gerichte bewegingsoefeningen die de cliënt zelf thuis kan uitvoeren. 

Hoe vind ik een fysiotherapeut?

Als je weet voor welke specifieke klacht je een fysiotherapeut nodig hebt, wordt het zoeken naar een fysiotherapeut al een stuk eenvoudiger. Veel zorgverleners werken nauw samen met fysiotherapeuten in de omgeving en kunnen een doorverwijzing regelen. Ga je op eigen gelegenheid op zoek naar een fysiotherapeut dan kun je een kijkje nemen in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie voor aangesloten fysiotherapeuten of via Google de dichtstbijzijnde praktijk vinden door bijvoorbeeld te zoeken op fysio Eindhoven. In het overzicht van de zoekresultaten krijg je nu te zien welke praktijken en organisaties worden aangetroffen op de zoekwoorden fysio Eindhoven, bijvoorbeeld Fysiotherapie Bruning, en op de kaart kan je zien welke fysiotherapeuten zich in de omgeving bevinden.

Over ons

De Nederlandse en Vlaamse Gezondheidszorg onder de loep

Mijn naam is Chantal en ik ben van beroep verpleegster. Ik ben in Vlaanderen geboren en ben — nadat ik mijn studie en de daartoe behorende stage afgerond heb — naar Nederland verhuisd. Hier heb ik voor het eerst gemerkt dat er grote verschillen tussen de gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen bestaan. Het kostenplaatje en de kwaliteit van de zorg liggen, desondanks het buurlanden zijn, toch ver uit elkaar. Ik zal mij dan ook op mijn blog bezighouden met de verschillen van de gezondheidszorg tussen beide landen, maar zal daarenboven ook uitweiden over de verschillende soorten gezondheidszorg. Ik bied tips, advies en raad. Veel leesplezier!