Manuele therapie voor iedereen


Ervaar je last van je schouders? Heb je pijn die het dagelijks functioneren belemmert? Is er sprake van een verkleinde bewegingsvrijheid, kun je sommige lichaamsdelen niet meer naar behoren gebruiken? Een manuele therapie kan oplossing bieden.

Wat zijn klachten voor een manuele therapie? - Een zere nek, schouders of rug, wat tot erg of zeer erg kan oplopen. Duizeligheid bij het bewegen van de nek? Heup en zelfs kaakklachten? Voor extreme gewrichtspijnen, wervelkolom ongemakkelijkheden en krampen kun je bij de manueel therapeut terecht. Die werkt dan samen met jou om deze pijnen weg te nemen en je bewegingsvrijheid aanzienlijk te vergroten. 

Oplossing - Een manuele therapie kan oplossing bieden. Wat is dat? Eigenlijk is een manuele therapie een soort fysiotherapie, maar dan gespecialiseerder. Een fysiotherapeut volgt de opleiding Fysiotherapie, een manueel therapeut volgt die opleiding ook, maar in combinatie met de Master van Manuele Therapie. Zij leren betere communicatieve vaardigheden, maar uiteraard is dit per persoon verschillend. Zij leren meer diagnostische kennis en kunnen op basis van wetenschappelijk onderzoek anders behandelen.

Wat doet een manueel therapeut? - Een manueel therapeut kent verschillende technieken. Manipulaties en modificaties. Verschillende technieken die zich richten op het verbeten van je bewegingsvrijheid en het wegnemen van pijn. De manipulaties zijn korte bewegingen die iets los kunnen maken of direct iets corrigeren. Modificaties zijn langere herhaaltechnieken die tegen de bewegingsbeperking in bewegen. 

Wat zijn de effecten? - Het komt niet zelden voor dat patiënten dírect tijdens de behandeling de positieve effecten voelen. Minder pijn, een gevoel van opluchting en zelfs een enorm toenemend gemak in het bewegen. Maar soms zijn de effecten pas op langere duur merkbaar, vooral wanneer er sprake is van een behandelingstraject dat langer duurt. Toch zijn er gevallen kenbaar waarbij mensen met de extremere pijnen (onlijdbare nek- en onderrug pijn) die na een behandeling, een paar zeer intense modificaties en manipulaties, direct de effecten voelde. Zij konden na de behandeling beter lopen en voelde de pijn tijdens een manipulatie wegstromen. 

Wordt manuele therapie vergoedt? - De basiszorgverzekering verzorgt nergens de manuele therapie. Een aanvullende zorgverzekering doet dit echter wel, tot maximaal 9 behandelingen per jaar. Verwijzingen van de huisarts zijn niet per se noodzakelijk, maar natuurlijk wel fijn voor de manueel therapeut en jezelf: de huisarts kan je advies geven waar je het beste voor een behandeling terecht. De manueel therapeut begint zelf met een screening en bepaalt of je in aanmerking komt voor een behandeling. Na de screening vindt de intake plaats, een onderzoek en kun je een traject inrollen. Dit kan een lang traject zijn van een heel jaar (of langer), of een paar korte afspraken die zich eens in de zoveel maanden herhalen.
Ben je op zoek naar een praktijk dat manuele therapie aanbiedt? Kijk dan eens op de site van First Fysio voor een manuele therapiesessies in Leeuwarden.

Over ons

De Nederlandse en Vlaamse Gezondheidszorg onder de loep

Mijn naam is Chantal en ik ben van beroep verpleegster. Ik ben in Vlaanderen geboren en ben — nadat ik mijn studie en de daartoe behorende stage afgerond heb — naar Nederland verhuisd. Hier heb ik voor het eerst gemerkt dat er grote verschillen tussen de gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen bestaan. Het kostenplaatje en de kwaliteit van de zorg liggen, desondanks het buurlanden zijn, toch ver uit elkaar. Ik zal mij dan ook op mijn blog bezighouden met de verschillen van de gezondheidszorg tussen beide landen, maar zal daarenboven ook uitweiden over de verschillende soorten gezondheidszorg. Ik bied tips, advies en raad. Veel leesplezier!