Is fysiotherapie zo eenvoudig als het eruitziet?


"Het is gewoon een wat ingewikkelde manier van masseren. Een beetje in pijnlijke spieren knijpen om de pijn te verplaatsen en daarna doet het gewoon weer pijn."

Dat zijn zo maar een paar van de opmerkingen die mensen maken om een negatieve ervaring met fysiotherapie te beschrijven. Om echter als fysiotherapeut aan de slag te kunnen, is wel iets meer nodig als een goed gevoel voor massage. Eigenlijk moet een fysiotherapeut vooral een heel sociaal persoon zijn. Niet bang zijn voor aanrakingen, die net iets verder gaan dan handen geven. Het is voor velen moeilijk om anderen aan te kunnen raken, gezien er situaties bestaan waar een cliënt pijn heeft in haar/zijn lichaam.

Grondige en gedetailleerde kennis

Bovendien beschikt een fysiotherapeut over heel grondige en gedetailleerde kennis van het menselijk lichaam en hoe het beweegt. De patient wordt niet alleen behandelt gebaseerd op de evaluatie van derden, zoals een huisarts of een medisch specialist. Mijn fysio in Veghel bijvoorbeeld zal altijd zelf een behandelplan opstellen gebaseerd op zijn eigen observaties.  De behandeling van een arts is gebaseerd op een combinatie van onderzoeken. Onder meer wordt er gekeken naar de lichamelijke, biologische en chemische gesteldheid, waarmee de fysiotherapeut tracht uit te zoeken wat er mis is met de patient. Het verhaal van de patient is ook een onderdeel van het onderzoeksschema. Bij de fysiotherapie komt de patient veel directer naar voren als bij andere specialisten.

Het bewegen moet weer normaal worden

De bedoeling is dat het bewegingspatroon van een persoon weer normaal wordt na een gebeurtenis. Een gebroken been functioneert niet naar behoren. Wanneer de fractuur geheeld is, kan de desbetreffende persoon in sommige gevallen niet zonder problemen lopen als voor de fractuur. Er is vooral tijd nodig om spieren, pezen, beenderen en zenuwen weer goed te laten samenwerken. Het bot is sterk genoeg om de last van het lichaam weer te dragen, maar de rest van het systeem moet weer even in de leer. De patient is zelf de belangrijkste motor van het genezingsproces; de fysio is vaak het noodzakelijk hulpmiddel.

Angst voor de therapie

De meeste patiënten van een fysiotherapeut hebben pas een trauma meegemaakt. Nu moeten ze zich tegenover een vreemde blootgeven, vaak letterlijk en figuurlijk. Dat is niet altijd even makkelijk. Ook in deze situaties dient de fysiotherapeut sociaal en begripvol op te treden.

De bewegingen van een therapeut

De therapie is gebaseerd op het aanleren van bewegingen. Om deze reden moet de fysiotherapeut zelf lichamelijk goed gesteld zijn, gezien hij/zij zelf de oefeningen moet kunnen.

Over ons

De Nederlandse en Vlaamse Gezondheidszorg onder de loep

Mijn naam is Chantal en ik ben van beroep verpleegster. Ik ben in Vlaanderen geboren en ben — nadat ik mijn studie en de daartoe behorende stage afgerond heb — naar Nederland verhuisd. Hier heb ik voor het eerst gemerkt dat er grote verschillen tussen de gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen bestaan. Het kostenplaatje en de kwaliteit van de zorg liggen, desondanks het buurlanden zijn, toch ver uit elkaar. Ik zal mij dan ook op mijn blog bezighouden met de verschillen van de gezondheidszorg tussen beide landen, maar zal daarenboven ook uitweiden over de verschillende soorten gezondheidszorg. Ik bied tips, advies en raad. Veel leesplezier!